Kun talven harmaus alkaa väistyä ja ensimmäiset kevätauringon säteet kurkistavat ikkunoista sisään, pölypallerot näkyvät liiankin helposti. Se muistuttaa, että on kevätsiivouksen aika, jotta voi nauttia tulevat aurinkoiset päivät parhaalla mahdollisella tavalla.

Ajattelin, että jaan joitakin mieleen tulevia käytännön vinkkejä kevätsiivouksen tekemiseen. Pienillä teoilla ja suunnitelulla saat ehkä enemmän irti kevään siivouksesta. Toki tekemällä siivoukset säännöllisesti, ei ehkä ole tarvetta kuin pienelle järjestämiselle ja saa uutta ilmettä kotiin. Mutta mikäli haluat kevätsiivouksesta kaiken irti, niin tässä vinkkejä- 

Kevätsiivoukset vinkit

1. Suunnittele ja aikatauluta

Ennen kuin aloitat kevätsiivouksen, laadi suunnitelma. Listaa ne tilat ja alueet, jotka tarvitsevat erityistä huomiota. 

2. Raivaa turhat tavarat

Kevätsiivous on loistava tilaisuus päästä eroon tarpeettomasta tavarasta. Käy läpi vaatekaapit, varastotilat ja muut ”piilossa” olevat tilat. Lahjoita, myy tai kierrätä tavarat, joita et enää itse tarvitse. Mieti milloin olet viimeksi mitäkin käyttänyt tai tarvinnut ja kuinka todennäköisesti tulet mitäkin tarvitsemaan.

3. Puhdista ja desinfioi

Kun olet raivannut tilat, on aika puhdistaa. Aloita pölyjen pyyhkimisestä pölyhuiskalla ja siirry sitten pintojen kostealla pyyhkimiseen. Mikäli haluat olla ekologinen, käytä ympäristöystävällisiä siivoustuotteita ja esim. itsetehtyjä siivousaineita.

4. Huomioi tekstiilit

Pesetkö matot, verhot ja tyynyt säännöllisesti? Kevätsiivous tarjoaa tilaisuuden antaa tekstiileille kunnollinen pesu. Tuuleta myös patjat ja peitot raittiissa ilmassa.

5. Käsittele ikkunat ja peilit

Ikkunoiden ja peilien puhdistaminen tuo valoa ja raikkautta tilaan. 

6. Järjestä säilytystilat

Kevätsiivouksen yhteydessä tarkista kaappien ja laatikoiden järjestys. Järjestä tavarat niin, että ne ovat helposti löydettävissä, ja harkitse säilytysratkaisujen päivittämistä tarpeen mukaan.

7. Huolla kodinkoneet

Muista tarkistaa ja huoltaa kodinkoneet, kuten astianpesukone, pesukone ja liesi. Puhdista suodattimet ja poista mahdolliset tukokset, jotta koneet toimivat tehokkaasti.

8. Ulkotilojen siivous

Jos mahdollista, laajenna kevätsiivous ulkotiloihin. Puhdista terassi, grilli ja kalusteet. Poista roskat ja tarkista, tarvitsevatko ulkotilat esimerkiksi maalausta tai muita kunnostustöitä.