Kesäisin piha ja puutarha muuttuvat kodin jatkeeksi, jossa vietetään aikaa rentoutuen, ruokaillen ja seurustellen. Aurinko tekee välillä kuitenkin ulkoilusta epämukavaa, ellei tarjolla ole riittävästi varjoa. Onneksi markkinoilla on monia erilaisia auringonsuojia, jotka tarjoavat suojaa paahtavalta auringolta ja lisäävät ulkotilojen viihtyisyyttä. Lisäksi pihan puilla sekä pensailla ja jopa rakennuksilla saa varjopaikkoja pihalle.

aurinkovarjo

 

1. Aurinkovarjot

Aurinkovarjot ovat yksi helpoimmista ja edullisimmista tavoista luoda varjoa pihalle. Ne ovat kevyitä, siirrettäviä ja niitä on saatavana eri kokoisina ja tyylisinä.

  • Vapaasti seisovat aurinkovarjot: Näitä voi siirtää helposti paikasta toiseen ja ne sopivat erinomaisesti pieniin pihoihin tai parvekkeille.
  • Ripustettavat aurinkovarjot: Nämä varjot kiinnitetään seinään tai kattoon, mikä antaa enemmän tilaa alla oleville huonekaluille.

Aurinkovarjojen etuna on niiden monipuolisuus ja helppokäyttöisyys. Ne tarjoavat suojan auringolta ja ovat helposti säädettävissä tarpeen mukaan.

2. Markiisit

Markiisit ovat pysyvämpi ratkaisu ja ne tarjoavat laajan suojan sekä auringolta että sateelta. Markiisit voidaan asentaa talon seinään tai ikkunan yläpuolelle, ja ne voidaan vetää esiin tai rullata takaisin tarpeen mukaan.

  • Manuaaliset markiisit: Näitä avataan ja suljetaan käsin kammella.
  • Sähköiset markiisit: Näissä käytetään moottoria, joka tekee käytöstä erittäin helppoa ja mukavaa.

Markiisit ovat erityisen hyödyllisiä, kun halutaan suojata suurempia alueita, kuten terasseja tai parvekkeita, ja ne voivat myös auttaa pitämään sisätilat viileämpinä vähentämällä suoraan ikkunoihin tulevaa auringonvaloa.

3. Pergolat ja Paviljongit

Pergolat ja paviljongit ovat pysyviä rakenteita, jotka tuovat eleganssia ja käytännöllisyyttä pihaan. Ne tarjoavat vakaan ja laajan suojan auringolta ja toimivat kauniina lisänä ulkotiloihin.

  • Pergolat: Rakenteellisesti avoimia ja usein valmistettu puusta tai metallista. Niihin voidaan lisätä kiinteä tai irrotettava kattomateriaali, kuten kangas tai polykarbonaatti.
  • Paviljongit: Yleensä suurempia ja suljetumpia rakenteita, joissa on katto ja joskus jopa seinät. Ne tarjoavat erinomaisen suojan sekä auringolta että sateelta.

Pergolat ja paviljongit ovat ihanteellisia ratkaisuja niille, jotka haluavat luoda ulkotiloihin erillisen oleskelualueen tai ruokailutilan, joka on suojattu säältä.

4. Aurinkopurjeet

Aurinkopurjeet ovat moderni ja tyylikäs tapa luoda varjoa pihalle. Ne ovat kestäviä kankaita, jotka kiinnitetään kulmistaan pylväisiin, seiniin tai puihin. Aurinkopurjeet tarjoavat laajan suojan ja niitä on saatavana eri muotoisina ja kokoisina.

  • Kolmionmuotoiset purjeet: Antavat modernin ilmeen ja ovat helposti sovitettavissa erilaisiin tiloihin.
  • Neliön tai suorakulmion muotoiset purjeet: Tarjoavat laajemman varjoalueen ja sopivat hyvin suuremmille pihoille ja terasseille.

Aurinkopurjeet ovat joustava ja esteettinen vaihtoehto, joka tuo pihaan sekä käytännöllisyyttä että visuaalista viehätystä.

5. Kasvillisuus

Luonnollinen tapa luoda varjoa on käyttää puita ja kiipeilykasveja. Suuret lehtipuut tarjoavat luonnollista varjoa ja parantavat piha-alueen mikroilmastoa. Kiipeilykasveja voidaan kasvattaa pergoloiden tai ritilöiden päälle, luoden vihreän ja varjoisan keitaan.

  • Lehtipuut: Tarjoavat tiheän varjon ja viilentävät ympäristöä.
  • Kiipeilykasvit: Kuten köynnösruusut, muratti tai villiviini, tarjoavat kauniin ja luonnollisen varjon.

Kasvillisuus on ympäristöystävällinen ja esteettinen tapa luoda varjoa, mutta se vaatii enemmän aikaa ja huolenpitoa kuin muut ratkaisut.

Yhteenveto

Erilaisten auringonsuojien avulla voit nauttia pihastasi ja ulkotiloista täysin rinnoin, ilman että aurinko häiritsee. Olipa tarpeesi sitten siirrettävä varjo pienelle alueelle tai pysyvä suoja suuremmalle tilalle, vaihtoehtoja löytyy runsaasti. Valitse omaan pihaasi parhaiten sopiva ratkaisu ja nauti kesäpäivistä mukavasti ja turvallisesti.