Pihamaata haravoidessa ja kukkapenkkejä laitellessa syntyy paljon roskia, jotka tulee helposti työnnettyä kottikärryllä metsän reunaan ja kipattua sinne. Ja sitten kannetaan kaupasta säkkikaupalla uutta multaa kasvien juurille. Viisaampaa ehkä olisi kompostoida nuo ruohot ja oksansilput keittiöstä tulevien biojätteiden kanssa. Lopputuloksena olisi taatusti luonnonmukaisesti tuotettua ja ravinteikasta multaa. Olisihan sen kiva levitellä omasta kompostorista otettua multaa omille kasveilleen.

Taloon.com

Taloon.comin valikoimasta näkyy löytyvän monenlaisia kompostoreita. Oikeanlaisen kompostorin valinta riippuu siitä, minkälaista ja minkäverran jätettä meinaa kompostoida. Seuraavassa esittelen eri kompostorityypit, mitä Taloon.comilta löytyy, ehkä se meille sopiva ja hyvä komposti puutarhaan.

Puutarhakompostorit ovat tarkoitettuja puutarhajätteelle sekä käymäläjätteelle. Kompostorit ovat tilavia, säänkestäviä ja tehokkaita. Jos siis tarkoituksena on laittaa vain haravoidut lehdet ja oksat kompostoitumaan, on puutarhakompostori varmaan oikea valinta.

Seuraavanlaiset pikakompostorit ovat tarkoitettuja keittiöjätteiden ympärivuotiseen kompostointiin. Lämpöeristetyn rakenteen ja tehokkaan ilmanvaihtojärjestelmän ansiosta kompostointi tapahtuu nopeasti, eikä jäätymistä tapahdu talvipakkasellakaan.

Tässäpä on kivannäköinen kompostori, jota ei heti erota maastosta. Biolan Maisemakompostori Kivi on maisemaan sulautuva kompostori, joka on tarkoitettu puutarha-, käymälä- ja keittiöjätteen kompostointiin.